2009-06-12

Tropa De Elite (2007)


Tropa De Elite eller Elite Squad är en delvis verklighetsbaserad berättelse om Bope, en specialstyrka inom den brasilianska militärpolisen och deras ständiga kamp mot kriminella gäng och deras droghandel i kåkstäderna i Rio De Janeiro.

Handlingen kretsar kring Neto och Matias, två nyrekryterade poliser som efter en våldsam sammandrabbning mellan polis och gängen i kåkstäderna bestämmer sig för att söka till den beryktade tillika ökända Bopa-enheten. Väl på plats tvingas de utstå en tortyrliknande utbildning ledd av en viss Kapten Nascimento vars syfte är att rensa ut eventuella korrumperade rekryter och de som helt enkelt inte har vad som krävs för att ingå i Bopa, såväl mentalt som fysiskt. Nascimento är själv på gränsen till nervsammanbrott då han dels brottas med tanken på att dra sig tillbaka från Bopa som mer eller mindre tagit över hans person och dels tvingas inse att hans fru väntar deras första barn och vad hans riskfyllda arbete kan medföra för hans familj.

Tropa De Elite är brutal rakt igenom och det finns ytterst få ljusglimtar i de olika karaktärernas vardag. Nascimento, Neto, Matias och de övriga inom Bopa-enheten ser ond bråd död var de än vänder sig i den brasislianska slummen och de agerar mer likt maskiner programmerade att rensa upp bland droghandlarna och gängen, än som människor med känslor.

Tropa De Elite är en ganska omskakande filmupplevelse och filmskaparna har varit skoningslösa vad gäller skildringen av det grafiska våldet där flera scener innehåller tortyr och avrättningar, vilket säkerligen får många att känna sig obekväma hemma i tv-soffan. Nu tillhör inte jag de med lägst toleransnivå beträffande våld i film och om man kan se bortom ovan nämnda tortyrscener och avrättningar så hittar man en hyggligt spännande och tämligen intressant historia, som förmodligen skildrar livet i de brasilianska kåkstäderna på ett mer realistiskt sätt än många tidigare filmer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar