2009-04-07

Vi minns: Tom Berenger i toppform


Tom Berenger är en för mig nämnvärd och uppskattad skådespelare, med viss kultstatus. Hans insats i flera filmer på 80-90-talet formade till viss del det stora filmintresse jag har än idag. Tyvärr tillhör Berenger bottenskrapet i dagens Hollywood och ska man vara rättvis så var han aldrig i närheten av den stjärnstatus som t.ex. Tom Cruise hade under 80-talet. Under de senaste 10-15 åren har Berenger mest gjort tv, med vissa direkt-till-video-filmer som undantag.

Men jag vill minnas Tom Berenger som den stora skådespelare han en gång var.

1986 var definitivt året då Berenger stod på toppen av sin karriär. Plutonen (Platoon) vann Oscar för bästa film och Berenger själv nominerades för sin insats som den minst sagt psykotiske Sergeant Barnes (Berenger förlorade dock till fördel för Michael Caine) och fick nöja sig med att kamma hem en Golden Globe för samma roll.

1987 kom Skjut För Att Döda (Shoot To Kill), en bortglömd pärla där Berenger spelar en vildmarksexpert som hamnar i en ovan situation med en FBI-agent på halsen.

1989 drog Berenger på sig trikåerna och svingade basebollträn i Värsta Gänget (Major League). Det var på tok för länge sedan jag såg filmen för att kunna referera något vettigt, men jag vill minnas att den var småtrevlig, med flera nämnvärda skådespelare, så som Wesley Snipes och Charlie Sheen.

1993 var året då Berenger målade ansiktet grönt och smög runt i den Panamanska djungeln i Sniper. Definitivt inte en av Berengers bättre filmer och på sätt och vis en film som markerade slutet (från film på vita duken till film på video/tv) på en annars fin skådespelarkarriär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar