2009-02-20

Rocknrolla - Guy Ritchi gör comeback efter knappt 10 år - med precis samma recept som förr


Jag hade först en tanke att skriva lite om handlingen i Rocknrolla, Guy Ritchis senaste film, men jag hänvisar istället till Imdb.com. Det är egentligen inte det att Rocknrolla är "djup" eller svårtförklarad, den är bara lite för invecklad rent dramaturgiskt för att jag ska orka med det just nu.

Hur som helst...

Guy Ritchi hade två stora framgångar i slutet på 90-talet och början på 2000-talet i och med filmerna Lock, Stock And Two smoking Barrels och Snatch. Fram till i år har han egentligen inte gjort något nämnvärt. Nu som då håller han sig till det han förmodligen kan bäst, nämligen våldsamma filmer om (små)gangsters någonstans i England som råkar i luven på andra (små)gangsters. Receptet är hämtat ur samma kokbok som för 10 år sedan, vilket innebär att det fullkomligt haglar "coola" (och mindre coola) repliker i filmen, klyschorna är så många att man snubblar över dem och bildspråket är "MTV-snyggt".

Jag har säkert sett 10 filmer som liknar Rocknrolla de senaste 5-10 åren, men detta till trots...Rocknrolla har sina stunder och är bitvis sevärd (mest minnesvärt är en scen där huvudpersonen Mr. One Two (skitfånigt namn) jagas av en minst sagt svårstoppad och envis rysk "torped".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar