2009-03-25

Död Snö (2009) - Norsk homage till zombie/splatter-genren håller sig till formula 1A


S.k. homage-filmer till klassiska skräckfilmer inom olika sub-genrer har nästan alltid förekommit, även om jag vågar påstå att vi de senaste 5-10 åren har sett en verklig explosion av filmer som driver med/hyllar och parodierar framför allt filmer ur zombie-genren (t.ex. Shaun Of The Dead 2004).

Död Snö är regisserad av den relativt gröne regissören Tommy Wirkola och handlar om ett gäng norska medicinstuderande som åker till fjälls för att fira påsklov. Väl på plats och strax efter att de fått fyr på fjällstugans brasa, får de oväntat besök av en mystisk man som berättar (i korthet) att just den här platsen brukade vara ett tillhåll för tyska nazister under andra världskriget och att en legend berättar att soldaterna ibland vaknar till liv som just det..nazi-zombies.

Där har ni handlingen...enkelt och definitivt inte helt originellt, men i sitt sammanhang och uppenbara syfte, helt gångbart. Filmen är precis det den utlovar sig att vara, varken mer eller mindre. Eventuellt kan man lyfta fram nazi-aspekten som något som sticker ut, fast egentligen är sub-genren nazi-zombies ingen ny företeelse.

Karaktärerna i filmen är de vanliga stereotyperna (dum tjockis, snygga brudar, tuff kille/killar etc.) som vi ständigt stöter på i genren - inget nytt under solen här inte.

Det som gör Död Snö sevärd är inte skådespeleriet, eller manuset, utan den heltokiga action/splatterfest som vi bjuds på. Det fläskas på med såväl avhuggna zombie (- och människo) lemmar, kroppar som slits i stycken, tarmar som används som livlina och hinkvis med blod - allt med glimten i ögat och med en stor portion humor.

I likhet med flera av de nyare zombiefilmerna på marknaden är döingarna i Död Snö inte några halta sengångare, utan rusar fram i snön, frustande och stönande och inte helt sällan med något tillhygge i handen, något som bidrar till att tempot i filmen nästan alltid är skyhögt.

Effekterna är överlag riktigt bra och zombie-makeupen ser välgjord ut. Ett stort plus till filmens effektmakare alltså, som verkligen gjort ett bra jobb och skapat effekter är i klass med vilken annan nyproducerad film inom genren, vilket självklart är uppskattat.

Detta är ett verkligt välkommet inslag på en annars mer eller mindre obefintlig nordisk zombiekarta. Uppskattar man filmer som Braindead (1992) och Shaun Of The Dead så kommer man inte bli besviken på Död Snö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar