2009-03-14

Underworld: Rise Of The Lycans (2009)


De två tidigare filmerna i "Underworld-sagan" är ingenting man förväntar sig ska ges ut av Criterion direkt, men de har i mitt tycke en viss charm. Filmerna är en tämligen blandad kompott av action och skräck, inte helt olik Blade med Wesley Snipes, men med en kvinnlig svärdsvingande antihjälte i huvudrollen. Som central punkt i alla tre filmerna har vi en evig kamp om makten mellan de högre stående vampyrerna och de förslavade Lycans, varelser som är en sorts blandning mellan människa och varulv. Rise Of The Lycans spinner vidare på just denna kamp och bygger i likhet med de andra filmerna mycket av intrigen kring den "över rasgräns-relation" som finns mellan filmens huvudperson, tillika vampyr, Sonja (först spelad av Kate Beckinsale, men i den tredje filmen spelad av Rhona Mitra) och en Lycan.

Len Wiseman
som regisserat de två första filmerna håller ihop trådarna bättre än sin efterträdare Patrick Tatopoulos, som främst har arbete med specialeffekter tidigare, bl.a. till The Ruins som är en personlig favorit. Det går inte att blunda för det faktum att Rise Of The Lycans är en ganska halvtafflig film och den sämsta i trilogin. Huvudintrigen känns ointressant och överanvänd, effekterna är okej men inget märkvärdiga. Dessutom utspelar sig filmen i någon sorts medeltida värld, till skillnad från Underworld (2003) och Underworld: Evolution (2006), som båda placerade den historiska och fantasifulla kampen i vår egen tid.

På plussidan (ja det finns en sådan) vill jag lyfta fram Bill Nighty (Shaun Of The Dead, Hot Fuzz). Precis som i de två tidigare filmerna spelas nämligen huvudantagonisten och vampyrledaren Victor av Nighty som återigen levererar en lysande insats och överglänser samtliga i rollistan.

Underworld: Rise Of The Lycans har få ljusglimtar och är tyvärr ingen film jag kan rekommendera. Se då hellre om de två första filmerna i trilogin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar