2009-03-23

Star Trek (2009) - Kan J.J. Abrams skapa en ny Trekkie-generation?


Att kalla J.J. Abrams för något annat än Hollywood-kung vore fel. Idag finns det ytterst få personer i drömfabriken, som kan mäta sig med de framgångar och produktivitet som Abrams står för, eller vad sägs om att ha tv-serier som Lost, Alias, Fringe och filmerna Mission Impossible 3 och Cloverfield på meritlistan? Inte helt illa pinkat eller hur?

Nu senast har Abrams skakat liv i den näst största science fiction-sagan genom tiderna (Star Wars är större),nämligen Star Trek (2009). Till skillnad från George Lucas rymdepos med en väldigt bred massa av följeslagare, har Star Trek allitd varit lite smalare och mer svåråtkomligt. Personligen har jag aldrig riktigt fastnat för Star Trek, som enligt många (och framför allt s.k. Trekkies) är mer hjärna och mindre muskler, till skillnad från Star Wars.

Att göra en nyversion är nästan alltid känsligt och hur nogrann man än är som filmskapare så är det oundvikligt att inte trampa någon på tårna. Många kommer att bli besvikna oavsett hur bra eller dålig filmen blir. Personligen tycker jag att det är helt rätt att starta om Star Trek-konceptet, som i och för sig varit hyggligt aktuell i form av ett otal tv-serier. Däremot har filmerna inte setts till på vitaduken sedan slutet på 90-talet. Nu när Star Wars mer eller mindre ligger i dvala är det ett bra läge för Star Trek att hitta ny mark, nya fans och kanske kan Abrams Star Trek rentav få dagens generation av science fiction-fans som knappt var påtänkta under "Trekkie-tiden" att få upp ögonen för de äldre orginalfilmerna?

Star Trek har premiär i maj. För mer information och trailers hoppa vidare till filmens officiella hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar