2009-03-02

Fritt Vilt (2006) - En uppskattat nordiskt bidrag till slasher-genren, men utan större överraskningar


Fritt Vilt är den första erfarenheten jag har av skräckfilm från Norge. Filmen kom 2006 och är regisserad av den realtivt orutinerade Roar Uthaug. Handling kretsar kring fem kompisar i 20-25 års åldern som är på till fjälls för att åka snowboard, men som hamnar i trubbel då en av killarna i gänget skadar foten illa i backen och de tvingas söka skydd i en tillsynes övergiven fjällstuga. Snart visar det sig att allt inte står rätt till och efter klassiskt 80-tals slasher manéer möter den ene efter den andre av karaktärerna sin skapare under mindre trevliga former.

Fritt Vilt kan inte beskrivas som någonting annat än en hyllning till just 80-tals slashers a´la Motorsågs massakern, Fredagen den 13 och Halloween-filmerna och förhoppningsvis är det just i syfte att hylla tidigare mästerverk som Fritt Vilt kommit att produceras, för det finns ingen egentlig orginalitet att tala om.

Grundkonceptet med ett kompisgäng på väg någonstans och de olika karaktärernas personligheter är som hämtade ur skräckfilmens ABC. Filmens antagonist tillika barbarisk yxsvingande mördare är sin vinterskrudsmundering med tillhörande snömask till trots inget annat än en Jason Vorhees, Michael Myers eller Leatherface-kopia och bara det faktum att filmens första offer *spoilervarning* är en av de kvinnliga karaktärerna som haft lite intima lekar innan hon möter sin baneman är minst sagt ett klassiskt grepp inom slashergenren.

Visserligen tycker jag att produktionen håller hygglig kvalitet med ett snyggt foto och godkända skådespelarinsatser, men jag hade önskat att man tagit ut svängarna lite mer och gjort något eget. Det fanns tillräckligt med s.k. hyllningar till genren innan Fritt Vilt, men för dem som enbart är ute efter blodstänk fyller filmen ett syfte. Som helhet är filmen dock snabbt glömd och snart förpassad längst bak i filmhyllan.

Även om jag inte är imponerad av Fritt Vilt som helhet så är det ändå kul att se hur Norsk filmproduktion vågar satsa på mindre typiska produktioner, något som eventuellt smittar av sig här i Sverige (eller kanske rent av redan har gjort det i och med filmer som Frostbiten (2006) och den hyllade Låt Den Rätte Komma In (2008).

En uppföljare till Fritt Vilt släpptes förra året och ska efter vad jag har förstått ta vid direkt där den första filmen slutade...återstår att se om jag orkar ta mig igenom den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar